Tarta z kremem daktylowym i porzeczkami
Tarta z kremem daktylowym i porzeczkami
Składniki
SPÓD
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2 szt. jaja
- 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
- szczypta soli
- szczypta sody
KREM
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 czubata łyżka kakao
DODATKOWO
- 400 gram czarnych porzeczek
- 2 łyżki oleju kokosowego
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 190C.
- Jaja wbij do misy miksera i ubij z olejem.
- Cały czas miksując dodawaj mąkę, wiórki, sodę i sól.
- Formę do tarty nasmaruj masłem i wylep ją ciastem pokrywając również brzegi formy.
- Piecz przez około 18 min. sprawdzając, żeby ciasto się nie przypaliło.
- Uchyl piekarnik, żeby tarta przestygła.
- Następnie przygotuj krem daktylowy.
- Daktyle oddziel od pestek i podziel na mniejsze części. Moje były bardzo ciągnące i łatwo odchodziły od pestki, więc dzieliłam je przy pomocy dłoni.
- Włóż je do garnka z grubym dnem i wlej mleko kokosowe, dodaj kardamon oraz kakao.
- Cały czas mieszając (ok. 5 min.), rozetrzyj je na jednolitą masę. Równie dobrze, możesz zostawić większe kawałki. Ostudź odrobinę.
- Zmiel siemię lniane w blenderze lub młynku do kawy i dodaj do kremu (krem się zagęści).
- Kiedy krem trochę ostygnie i zgęstnieje wyłóż go na spód tarty.
- Na końcu, porzeczki podsmaż bardzo krótko na oleju kokosowym (ok 2 min.), cały czas mieszając, aby owoce równo pokryły się tłuszczem.
- Wyłóż na krem i wystudź.
- Zjadaj w upalny dzień do mrożonej kawy.