Szaszłyki z kurczaka z pomidorkami cherry


Szaszłyki z kurczaka z pomidorkami cherry
Składniki
- 1 szt. pierś z kurczaka
- 200 g pomidorków cherry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka tymianku świeżego lub suszonego
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do grillowania
- patyczki do szaszłyków
PUREE z BROKUŁA
- 1 szt. brokuł
- 2 łyżki masła
- 50 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Jeśli masz drewniane patyczki do szaszłyków najpierw namocz je w wodzie przez ok 20-30 min, żeby się nie spaliły podczas grillowania.
- Pierś kurczaka potnij na kawałki wielkości ok 2 cm.
- W misce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, tymianek i włóż kawałki kurczaka. Odstaw do lodówki na 20-30 min.
- Przygotuj puree z brokuła.
- Umyj brokuła i podziel na mniejsze kawałki odcinając najtwardsze części.
- Wrzuć do garnka, zalej wodą całość i gotuj aż do miękkości.
- Po ugotowaniu odcedź i do jeszcze ciepłego brokuła dodaj masło, mleko oraz sól i pieprz. Zblenduj całość ręcznym blenderem na gładką masę. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj. Zakryj garnek przykrywką, żeby puree nie ostygło.
- Wyjmij kurczaka z lodówki i nakłuj na patyczki do szaszłyków naprzemiennie pomidorki i kawałki mięsa.
- Rozgrzej olej na patelni grilowej i griluj szaszłyki, do czasu kiedy z każdej strony równo się usmażą.
- Podawaj z puree z brokuła maczając w musztardzie.


