Szarpana wołowina (z wolnowaru)


Szarpana wołowina (z wolnowaru)
Składniki
- 1-1,5 kg wołowiny np. mostek pieczeń, pręga
- 700 ml passaty
- 1 szt. cebula
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 2 łyżki świeżego oregano
- 4 szt. ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- mielony pieprz
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- szczypta ksylitolu
- 2 szt. liście laurowe
Instrukcje
- Mięso umyj, osusz. Odłóż.
- Wędzoną paprykę, kmin, sól, pieprz i ksylitol zmieszaj razem.
- Czosnek przepuść przez praskę i dodaj do przypraw.
- Wlej oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Natrzyj mieszanką mięso, bardzo dokładnie wmasowując przyprawy.
- Natarte mięso przełóż do wolnowaru, zalej passatą, dodaj liście laurowe, oregano i pokrojoną na plastry cebulę.
- Gotuj w trybie low przez 6-8h.
- Idz spać, a rano obiad będzie gotowy.
- Podawaj posypaną świeżym oregano, z bezglutenowym chlebkiem, ziemniakami, w naleśniku lub z kaszą gryczaną lub jaglaną.
Uwagi
ustawiam na odpowiedni tryb low albo high i idę spać. A następnego dnia, mam gotowy obiad, który wystarczy zapakować do pudełka do pracy i gotowe. Wiele osób mnie pyta, a co z rosołem. Przecież trzeba zbierać szumowiny, kiedy dodać warzywa…
Szumowin w ogólne nie trzeba zdejmować, one opadają same na dno i rosół jest klarowny i aromatyczny.
A warzywa do rosołu najlepiej dodać na około 2 h przed zakończeniem wolnoważenia. Będą odpowiednio ugotowane, nie rozgotowane. Szarpana wołowina to jeszcze mniej pracy. Bo do niej wcale nie trzeba zaglądać podczas gotowania. Mięso cudownie się rozpada, jest delikatne i bardzo aromatyczne, bo parę godzin spędziło w towarzystwie przypraw.

