Szarlotka z pianką (paleo)


Szarlotka z pianką (paleo)
Składniki
SPÓD:
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 szt. duże jajo lub 2 małe
- 5 szt. daktyli
- 1 łyżka xylitolu
MASA JABŁKOWA:
- 1 – 1,5 kg jabłek szara reneta
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki xylitolu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
PIANKA:
- 2 szt. białka
- 3 łyżki xylitolu
- sól
DODATKOWO:
- cynamon do posypania ciasta
Instrukcje
- Najpierw przygotuj spód.
- Daktyle zalej mocno ciepłą wodą i odstaw do zmiękczenia na 15 min. Potem je odsącz z wody i wrzuć do miksera z ostrzem, aby pociąć je na małe kawałki
- Wrzuć pozostałe składniki do miksera i połącz wszystko na jednolitą masę.
- Tortownicę (ok 24 cm średnicy) wysmaruj tłuszczem i posyp mąką kokosową, a następnie wylep ciastem formę (wyjdzie ok 1 – 1,5 cm wysokości).
- Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 10 min., żeby podpiec spód.
- Następnie przygotuj masę jabłkową.
- Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach. Jeśli będą miały za dużo wody odsącz je.
- Dodaj pozostałe składniki masy i połącz.
- Na lekko przestudzony spód wyłóż jabłka i wyrównaj powierzchnię.
- Włóż do piekarnika i piecz w 180C przez 10 min.
- W tym czasie zrób piankę.
- Białka ubij ze szczyptą soli na wysokich obrotach na gładką masę. Kiedy masa będzie gładka i świecąca zacznij dodawać xylitol i ubijaj jeszcze chwilę.
- Na podpieczone jabłka nałóż piankę i wyrównaj (możesz też zrobić esy floresy po swojemu).
- Piecz kolejne 10 minut.
- Przestudzone ciasto posyp cynamonem.
- Możesz podawać jeszcze ciepłą z bitą śmietaną albo musem owocowym.
Uwagi




