Szakszuka z dynią

Szakszuka z dynią
Składniki
- 3 jaja wiejskie
- 1/2 szklanki ugotowanej dyni
- 1/2 szklanki passaty
- 1/2 awokado
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta kminu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek extra vergine
- świeża mięta lub natka pietruszki
Instrukcje
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i chilli w plasterki.
- Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj pokrojone warzywa. Smaż na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Dolej passatę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Smaż chwilę do połączenia się smaków.
- Zrób małe "gniazdka" na patelni i wbij tam całe jaja.
- Równomiernie rozłóż na patelni pokrojoną w kostkę dynię (ja użyłam piżmowej). Sprawdź ile gotować dynię.
- Zmniejsz źródło ciepła, zakryj patelnię pokrywką i smaż do momentu ścięcia się białek (ok 7-12 min.).
- Sprawdzaj od czasu do czasu czy aby żótka się nie ścięły. Mają pozostać płynne.
- Pokrój awokado w plasterki i razem ze świeżymi ziołami posyp szakszukę.
- Zajadaj od razu gorącą.
Uwagi



