Strudel z jabłkami (bez glutenu)
Strudel z jabłkami (bez glutenu)
Składniki
Suche składniki:
- 200 ml mąki sorgo
- 150 ml mąki z tapioki
- 50 ml mąki kokosowej
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka sody
Mokre składniki:
- 1 szt. jajo
- 4 czubate łyżki masła
- 4 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- Opcjonalnie: sproszkowany ksylitol do posypania
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 2 szt. małe jabłka
- 1 łyżka miodu
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
- 1 łyżka roztopionego masła
- + do posmarowania ciasta
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 220C.
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
- Suche składniki zmieszaj ze sobą i dodaj mokre składniki.
- Wymieszaj wszystko na gładką masę.
- Gdyby ciasto lepiło się do rąk, dodaj odrobinę mąki z tapioki.
- Ostaw ciasto na czas przygotowania nadzienia.
- Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na cieniusieńkie półplasterki.
- Żurawinę zalej gorącą wodą na 2-3 minuty. Odsącz z wody.
- Orzechy pokrój na małe kawałki lub zmiel młynkiem na mąkę.
- Włóż jabłka do miski i dodaj miód, mąkę kokosową, orzechy, odsączoną żurawinę i masło.
- Połącz składniki, tak aby jabłka dokładnie pokryły się bakaliami.
- Przygotuj papier do pieczenia i nasmaruj go odrobiną masła lub oleju kokosowego, aby ciasto łatwo można było zrolować.
- Rozłóż ciast na papierze i rozwałkuj w kształt prostokąta (nie musi być perfekcyjne) na grubość około 3 mm.
- Na dłuższym krańcu ciasta rozłóż masę jabłkową, tak aby zajęła około 4-5 cm miejsca od brzegu.
- Resztę ciasta posmaruj cienką warstwą płynnego masła przy użyciu pędzelka lub dłoni.
- Zawiń brzeg ciasta od strony masy pomagając sobie papierem (wtedy ciasto sprawniej się roluje i nie pęka)
- przyciskając delikatnie ciasto do masy tworząc ścisły walec.
- Końcówki ciasta zmiń do środka, tak aby jabłka były szczelnie zamknięte w cieście.
- Przełóż ciasto razem z papierem na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika (góra-dół)
- na około 20 minut od czasu do czasu sprawdzając czy wierzch ciasta się nie przypala.
MOJE RADY
- zamiast mąki z sorgo możecie użyć jaglanej, tapioki lub białej ryżowej.
- orzechy włoskie możecie zamienić na inne ulubione.
- jeśli podczas rolowania ciasto będzie pękało, należy je delikatnie zlepić palcami.