Straszne muffiny


Straszne muffiny
Składniki
MUFFINY:
- 5 szt. jajek
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 3 łyżki kakao
- 3 czubate łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- płaska łyżeczka garam masala lub cynamonu
- szczypta soli
KRUSZONKA:
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki garam masala lub cynamonu
POLEWA:
- patrz: przygotowanie
Instrukcje
- Najpierw przygotuj kruszonkę mieszając wszystkie jej składniki. Odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do 200C.
- Używając miksera z końcówką do białek zmiksuj jaja, wystudzony olej, mleko kokosowe i miód.
- Do odrębnej miski przesiej mąkę kokosową z kakao, sodą i przyprawami. Wymieszaj suche składniki.
- Do ciągle ubijanych mokrych składników dodawaj powoli, po jednej łyżce suche składniki. Wymieszaj na gładką masę, tak, żeby nie było żadnych grudek.
- Wylej ciasto (będzie miało bardzo płynną konsystencję) do silikonowych foremek do muffinów wypełniając ok. 3/4 wysokości foremek.
- Posyp każdego muffina kruszonką i wstaw do piekarnika.
- Piecz ok 15-18 min, do suchego patyczka.
- W międzyczasie zrób polewę wg tego przepisu i polej muffiny jak tylko trochę ostygną.
Uwagi




