Śledzie z cebulą w oleju lnianym
Śledzie z cebulą w oleju lnianym
Składniki
- 500 g płatów śledziowych solonych
- 250 ml oleju lnianego lub z lnianki
- 2 szt. cebule
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 szt. liście laurowe
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Zacznij od namoczenia śledzi w zimnej wodzie przez kilka godzin do 24h w zależności od tego jak słone są śledzie.
- Następnie śledzie przepłucz pod bieżącą wodą i osusz.
- Pokrój je w paski o szerokości ok 2 cm i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka i przepłucz wrzątkiem, żeby złagodzić smak. Posól i odstaw.
- Weź duży słoik i układaj warstwami cebulę i śledzie, między warstwy ułóż ziarna ziela angielskiego i listków laurowych.
- Zalej wszystko olejem.
- Potrząśnij delikatnie słoikiem, żeby olej dotarł, aż do jego dna (całość powinna być przykryta olejem).
- Odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
- Śledzie mogą stać w lodówce kilka tygodni, ale znikają szybciej, bo są przepyszne.