Schabowy z frytkami z selera i pietruszki
Schabowy z frytkami z selera i pietruszki
Składniki
MIĘSO:
- 4 plastry dobrego polskiego schabu bez kości
PANIERKA:
- mąka z tapioki lub ziemniaczana
- 1 szt. jajo ekologiczne
- 3 szczypty ziaren czarnuszki
- 3 szczypty ziaren kminku
- sól
- pieprz
FRYTKI:
- 2 szt. średnie selery
- 2 szt. małe pietruszki
- szczypta czarnuszki
- sól
- pieprz
SURÓWKA:
- 1/2 szt. grapefruita
- 1 szt. jabłko kosztela
- 2 szt. garście jarmużu
DODATKOWO:
- słonina do smażenia kotletów i pieczenia frytek
Instrukcje
- Najpierw oczyszczamy selera i pietruszkę i kroimy jak na frytki. Ja pokroiłam pietruszkę w plastry. Nastawiamy piekarnik na termoobieg na 200C. Na blachę wsypujemy warzywa z kilkoma plastrami słonimy i przyprawami i pieczemy ok 40 min. Mieszamy od czasu do czasu, żeby się róno upiekły.
- W międzyczasie rozbijamy mięso. Najłatwiej zrobić to, wkładając umyte i osuszone kawałki mięsa między dwie warstwy foli spożywczej ułożonej na desce do krojenia. Przy pomocy tłuczka do mięsa dokładnie rozbijamy schab na cienki plaster. W ten sposób mamy i deskę i tłuczek czysty, a folię wyrzucamy.
- Solimy mięso i pieprzymy. Odkładamy.
- Robimy panierkę. Na jeden talerz rozbijamy jajo i bełtamy widelcem na gładko. Na drugi talerz sypiemy mąkę i przyprawy. Mieszamy, żeby przyprawy połączyły się z mąką.
- Kawałki schabu maczamy raz z jaju, raz w mące obtaczając w panierce równo z obu stron.
- Wytapiamy słoninę na patelni i smażywmy schabowe na tłuszczu, na średnim ogniu, aż do rumianej skórki.
- Przygotowujemy surówkę.
- Gotujemy w czajniku wrzątek i przelewamy nim jarmuż. Następnie na sitku kąpiemy w zimnej wodzie. Pozbawiamy jarmuż najtwardszych części i pozostawiamy do odcieknięcia.
- W międzyczasie myjemy jabłka i grapefruit. Grapefruit oczyszczamy również z białej skórki.
- Owoce kroimi na mniejsze części (słupki lub plastry – jak lubisz) i łączymy z jarmużem. Nie potrzeba już więcej przypraw do surówki, z owoców zrobi się naturalny sos.