Schab w sosie grzybowym (keto)


Schab w sosie grzybowym (keto)
Składniki
- 500 g schabu bez kości
- 3-4 szt. spore grzyby leśne
- smalec do smażenia
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 szt. liście laurowe
- 3 łyżki masła
- 1/2 szt. cebuli
- świeży tymianek
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30-36%
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- Na dużej patelni rozgrzej smalec i podsmaż posiekaną cebulę, następnie włóż plastry schabu i obsmaż na dużym ogniu z obu stron, aż do zarumienienia.
- Wlej około 1,5 szklanki wody (w czasie gotowania, w razie potrzeby możesz dolać wody), dopraw solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, dodaj listki laurowe i ziele angielskie.
- Grzyby oczyść, opłucz i pokrój na plasterki. Wrzuć do mięsa i dodaj masło.
- Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godz., aż do miękkości mięsa.
- Na końcu przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Zahartuj śmietanę odrobiną sosu i wlej do garnka. Zagotuj.
- Możesz podawać z gotowaną fasolką szparagową lub z puree z kalafiora.
Uwagi
