Sałatka na zdrowe jelita (pro- i prebiotyczna, bez laktozy)


Sałatka na zdrowe jelita (pro- i prebiotyczna, bez laktozy)
Składniki
- 3 szt. duże ogórki małosolne lub kiszone
- 10 cm kawałek pora biała część
- 350 g ugotowanych wystudzonych ziemniaków
- 6 szt. rzodkiewek
PALEO MAJONEZ
- 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżki oleju z pestek dyni
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szt. wiejskie żółtko
- 1 łyżeczka dobrej musztardy
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- Ogórki przekrój wzdłóż na cztery części, a następnie na plasterki.
- Pora pokrój na cienkie półprasterki, a rzodkiewki na ćwiartki.
- Ziemniaki pokrój na ćwiartki.
- Wszystkie składniki włóż do miski i delikatnie wymieszaj.
- Zrób majonez.
- Do słoika lub wysokiego naczynia włóż żółtko, musztardę i sok z cytryny. Wymieszaj.
- Zacznij bardzo powoli wlewać tłuszcz, każdy po kolei jednocześnie mieszając całość przy pomocy blendera tzw żyrafy.
- Tłuszcz należy wlewać bardzo powoli do powstania gęstej emulsji.
- Na końcu przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Warzywa wymieszaj z majonezem i odstaw do lodówki na min 15 min.
MOJE RADY
- Jeśli chcesz, żeby sałatka miała silne właściwości prebiotyczne użyj ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, które spędziły w lodówce conajmniej 12 h, albo odstaw gotową sałatkę na 12 h do lodówki jeśli masz ziemniaki dopiero co wystudzone.
- Zamiast oliwy z oliwek można użyć nierafinowanego oleju słonecznikowego.
- Zamiast oleju z pestek dyni można użyć oleju z lnianki, który posiada sporo NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe).
- Nie polecam przygotowywania majonezu na samej oliwie z oliwek lub na oleju lnianym, ponieważ smak będzie gorzki i zbyt intensywny.
- Dodatek oleju kokosowego do oliwy lub innego oleju roślinnego powoduje, że majonez jest dość neutralny w smaku.
Uwagi


