Rosół po azjatycku z pulpetami
Rosół po azjatycku z pulpetami
Składniki
SKŁADNIKI NA ROSÓŁ:
- 1 szt. korpus z kaczki
- 1 szt. skrzydło indycze
- 1 szt. marchewka
- 1 szt. por ok 10 cm
- 1/4 szt. korzenia selera
- 3 szt. listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 7 ziaren czarnego pieprzu
- 1 szt. cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szt. limonki
- 2 szt. czerwone papryczki chilli
- 1 szt. korzeń imbiru – ok 4 cm.
- 10 szt. grzybów Mun House of Asia
- 2 szt. listki kaffir HoA
- 1 cm świeżego korzenia kurkumy pominąć jeśli macie w proszku
- 2 szt. goździki
- sól kłodawska
Do podania:
- szczypiorek
- makaron konjac
SKŁADNIKI NA PULPETY:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki
- 1 szt. cebula
- sól
- pieprz
- smalec gęsi lub olej kokosowy do smażenia
Instrukcje
PRZYGOTOWANIE ROSOŁU:
- Opłukany korpus i skrzydło włóż do misy wolnowaru i zalej wodą wypełniając całą misę.
- Możesz też zrobić rosół w tradycyjny sposób (sprawdź pod podanym linkiem)
- Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu.
- Włącz tryb low na całą noc (ok 8 h). Im dłużej gotowany rosół tym lepszy. Swój gotowałam 15 h.
- Następnego dnia umyj, obierz marchewkę, seler, por i czosnek. Marchewkę przekrój na pół wzdłóż. Włóż warzywa do gotującego się rosołu.
- Upiecz cebulę przekrojoną na dwie połówki, która nada piękny złoty kolor rosołowi.
- Dodaj obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki imbir i kurkumę (nada pięknego koloru), pokrojoną na 4 części limonkę, liście kaffir, grzyby mun, goździki oraz przecięte na połówki papryczki chilli.
- Wolnowarz jeszcze około 3-4 h, na samym końcu posól po smaku.
PRZYGOTOWANIE PULPETÓW:
- Wołowinę przypraw papryką, solą i pieprzem.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj do mięsa.
- Wymieszaj rękami, żeby dobrze rozprowadzić przyprawy.
- Uformuj małe pulpety wielkości gryza. Jeśli mięso będzie się rozpadało, można dodać 1 jajo, u mnie nie było potrzeby. Kolagen związał całość.
- Na patelni rozgrzej tłuszczu i podsmaż pulpety z każdej strony na niewielkim ogniu, aż do zarumienienia.