Podpłomyki (bez glutenu, bez jaj)
Podpłomyki (bez glutenu, bez jaj)
Składniki
- 4 czubate łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- trochę zimnej wody
- sól
Instrukcje
- Siemię lniane zalej ciepłą wodą i wymieszaj na papkę. Odstaw.
- Wymieszaj mąkę z solą, dodaj wystudzoną papkę z siemienia, oliwę i tyle zimnej wody, aby powstało elastyczne ciasto (u mnie około 30-40 ml)
- Wyrób ciasto rękami.
- Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące dodaj odrobinę mąki.
- Ciasto podziel na 3 równe kawałki i rozwałkuj wzdłóż.
- Suchą patelnię bardzo mocno rozgrzej i ułóż podpłomyki.
- Piecz na bardzo mocno rozgrzanej patelni do czasu, aż powstaną charakterystyczne bąbelki i skórka zacznie się delikatnie przypalać.
- Powtórz na drugiej stronie.
- Podawaj ciepłe z oliwą do wiosennej sałatki lub solo.