Placki z gruszką i migdałami
Placki z gruszką i migdałami
Składniki
- 4 szt. jaja
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 5 łyżek xylitolu 2 do ciasta, 3 zmielić w młynku
- miąższ z jednej laski wanilii
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 szt. gruszka
- garść płatków migdałów
- olej kokosowy do smażenia lub inny tłuszcz
Instrukcje
- Zmiksuj jaja z 2 łyżkami xylitolu.
- Dodaj olej kokosowy, mleko i ubijaj dalej.
- Przesiej mąki z sodą, solą, miąższem wanilii i dodaj do pozostałych składników cały czas mieszając.
- Gruszkę umyj i pokrój w ok. pół centymetrowe plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wykładaj ciasto dużą łyżką na rozgrzaną patelnię tworząc placki o średnicy ok 10-12 cm.
- Na środku każdego placka układaj plaster gruszki.
- Przewróć na drugą stronę i usmaż placki na złoto.
- Żeby placki nie wystygły w miarę jak je będziesz piec, najlepiej rozgrzej piekarnik na ok 50C i wkładaj tam placki.
- W międzyczasie zmiel 3 pozostałe łyżki xylitolu w młynku do kawy (ja zrobiłam to w kielichu do koktajli)
- Na końcu każdy placek posyp xylitolem w pudrze i płatkami migdałowymi.