Placki gryczane z pokrzywą (bez glutenu, bez jaj)


Placki gryczane z pokrzywą (bez glutenu, bez jaj)
Składniki
- 250 g kaszy gryczanej
- garść młodej pokrzywy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- masło klarowane do smażenia
Instrukcje
- Kaszę gryczaną namocz w wodzie ze szczyptą soli przez minimum 30 minut, a najlepiej 12-24 h.
- Wypłucz namoczoną kaszę na sitku i odstącz.
- Przełóż kaszę do naczynia blendera, dodaj oliwę, sól i odrobinę wody (30 -40 ml), tak aby uzyskać konsystencję bardzo gęstego ciasta. Sprawdź czy ciasto łatwo odchodzi od łyżki, jeśli nie, dodaj jeszcze odrobinę wody.
- Pokrzywę podziel na listki (użyj rękawiczek, bo parzy), a te pokrój na mniejsze kawałkim następnie dodaj do ciasta i zblenduj.
- Zostaw kilkanaście całych listków pokrzywy na wierzch placków.
- Rozgrzej odrobinę masła klarowanego na patelni (ja użyłam patelni do naleśników) i nakładaj łyżką ciasto formując małe placuszki, na wierzch każdego wciśnij listek pokrzywy. Smaż z obu stron do zarumienienia.
- Podawaj solo lub z gulaszem.
Uwagi


