Placki gryczane (bez glutenu, wegańskie)


Placki gryczane (bez glutenu, wegańskie)
Składniki
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mleka roślinnego u mnie kokosowe
- szczypta soli
- szczypta sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru opcjonalnie
- olej kokosowy do smażenia
DODATKI
- pełna swoboda…ogranicza Was tylko fantazja
- u mnie banan chia, chipsy kokosowe, miód
- mogą być: jagody goji maliny, mus z jabłka, śmietana kokosowa itd…
Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj mikserem.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i dużą łyżką nakładaj porcję ciasta rozsmarowując je delikatnie po powierzchni patelni.
- Smaż małe placki wielkości standardowej (jak racuchy)
- W miarę smażenia można przełożyć gotowe placki do nagrzanego piekarnika, żeby nie wystygły.
Uwagi



