Pizza ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Pizza ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Składniki
CIASTO:
- 1 szt. jajo
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki mąki kokosowej
- 50 ml oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
- ciepła woda
- szczypta soli
SOS:
- 6 łyżek sosu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- kilka igieł świeżego rozmarynu
- ½ szt. papryczki chili.
- sól
- pieprz
DODATKI:
- ćwierć pęczka zielonych szparagów
- 5 suszonych pomidorów
- 200 g piersi kurczaka
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 210C
- Zmieszaj ze sobą mąki i sól.
- Dodaj powoli oliwę i odrobinę ciepłej wody i wymieszaj na gładką masę.
- Dodaj jajo i ugniataj rękami do uzyskania elastycznego ciasta. W razie potrzeby dodaj więcej mąki ziemniaczanej i/lub wody.
- Ciasto ma powstać gładkie i nie lepić się do rąk.
- Rozwałkuj je na papierze do pieczenia posypanego odrobiną mąki ziemniaczanej. Mąką posyp również wałek.
- Rozwałkuj do średnicy ok 24 cm. i przełóż do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz ok 12 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie jego składniki (chili pokrój na bardzo małe kawałeczki). Odstaw.
- Na patelni grillowej usmaż szparagi al dente oraz podsmaż kurczaka pokrojonego na małe kawałki. Odłóż na bok.
- Na podpieczony spód nałóż sos, szparagi pokrojone na małe kawałki, kurczaka i suszone pomidory pokrojone na paseczki.
- Piecz ok 5-7 min.