Pierogi z jabłkami (bez glutenu, bez laktozy)


Pierogi z jabłkami (bez glutenu, bez laktozy)
Składniki
- 3/4 szklanki mąki gryczanej białej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej białej
- + do podsypywania stolnicy
- gorąca woda ile ciasto przyjmie
- 1 szt. jajo
- sól
NADZIENIE
- 2 szt. jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- masło klarowane do smażenia
Instrukcje
- Mąki wsyp na stolnicę lub do dużej miski i powoli wlewaj gorącą wodę mieszając, do momentu aż powstaną grudki (trochę jak kruszonka).
- Ilość wody zależy od rodzaju mąk, u mnie wlałam ok pół szklanki wody.
- Wbij jajo, posól i zgnieć ciasto tak, aby stało się elastyczne i nie lepiło się do rąk.
- Przykryj ściereczką i odstaw.
- W międzyczasie zrób nadzienie z jabłek.
- Obierz je, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę.
- Przełóż na rozgrzaną patelnię i upraż razem z cynamonem. W razie potrzeby podlej jabłka odrobiną wody.
- Najlepiej użyj jabłek, które nie rozpadną się całkiem podczas prażenia. Nadzienie ma być w miarę suche nie mokre.
- Gdyby jabłka były wodniste odparuj wodę na patelni.
- Odstaw nadzienie do ostygnięcia.
- Ciasto rozwałkowuj partiami na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto nie może być zbyt cienkie, żeby nie pękało, ale też nie bardzo grube. W razie konieczności, żeby ciasto się nie lepiło, podsupuj je mąką.
- Wykrawaj pierogi rantem szklanki lub specjalną foremką do pierogów.
- Na każdy kawałek ciasta dodaj łyżeczkę jabłkowego nadzienia i zlep pierogi bardzo delikatnie palcami.
- W dużym garnku zagotuj wodę, posól i wrzucaj pierogi partiami, tak żeby w garnku nie było tłoczno. Gotuj 2-3 minuty na niewielkim ogniu od momenty wypłynięcia na wierzch.
- Na palniku obok miej gotową rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym.
- Ugotowane pierogi przecedzaj i partiami podsmażaj na maśle, tak żeby pięknie się zarumieniły.
Uwagi

