Pierniki (bez jaj)
Pierniki (bez jaj)
Składniki
- 7 łyżek mąki z tapioki
- 5 łyżek mąki kasztanowej
- 2 łyżki mąki żołędziowej
- 1 szt. banan
- 6 szt. daktyli
- 2 łyżki masła/oleju kokosowego
- szczypta sody
- po szczypcie: cynamonu kardamonu, imbiru,
- gałki muszkatołowej
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Rozpuść masło w małym garnku i odstaw do ostygnięcia.
- W mikserze połącz banana i wypestkowane daktyle na gładką masę.
- Dodaj wystudzne masło i dalej mieszaj.
- Zacznij dodawac po jednej łyżce mąk, sody i soli aż do połączenia się składników.
- Zatrzymaj misker i zacznij ugniatać ciasto rękami, żeby wyczuć jego konsystencję.
- Ciasto ma odchodzić od dłoni, nie lepić się.
- Jeśli ciasto się lepi dodaj odrobinę więcej mąki z tapioki.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość ok 5 mm (ja robiłam to partiami) i wytnij ulubione kształty pierników.
- Ułóż pierniki na papierze do pieczenia i przełóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 20 min, aż do lekkiego zarumienienia brzegów.
- Wystudź przed podaniem.
- Przechowuj w chłodnym miejscu w szklanym pojemniku z uchylonym wieczkiem lub w papierowej torebce.