Pieczone jabłka z surową kruszonką
Pieczone jabłka z surową kruszonką
Składniki
- 2 szt. jabłka np. szara reneta
- 4 łyżeczki oleju kokosowego w stanie płynnym
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki mąki z wiesiołka
- 8 szt. posiekanych orzechów brazylijskich
- 8 łyżeczek pestek dyni
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Przetnij jabłka na pół w poprzek i wydryluj gniazda nasienne zostawiając tyle miejsca, żeby zmieściła się tam kruszonka (ok 2 łyżek).
- Każdą połówkę zawiń osobno w folię aluminiową i przełóż do brytfanki do pieczenia (to na wypadek gdyby wyciekły soki).
- Piecz około 45 min.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę mieszając razem wszystkie pozostałe składniki. Odstaw w chłodne miejsce.
- Upieczone jabłka nafaszeruj kruszonką.
- Możesz polać chłodnym mlekiem kokosowym lub wiejską śmietaną.