Pieczona łopatka wieprzowa (prosty sposób)
Pieczona łopatka wieprzowa (prosty sposób)
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 szt. biała cebula pokrojona w ćwiartki
- 1 łyżeczka ostrej papryki omiń dla AIP
- 3 szt. listki laurowe
- 4 szt. ziarna jałowca
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w głębokiej misce. Miska musi być na tyle duża, żeby zmieścił się tam nasz kawałek mięsa.
- Mięso umuj i osusz, a następnie włóż do miski i natrzyj marynatą ze wszystkich stron.
- Marynatę dokładnie wmasuj w mięso. Odstaw do lodówki na 12-24h.
- Po tym czasie mięso przełóż do brytfanki do pieczenia razem z całą marynatą, podlej połową szklanki zimnej wody. Jeśli masz czas i ochotę możesz obsmażyć mięso ze wszystkich stron na patelni, żeby zatrzymać soki. Wtedy, po wyjęciu obsmażonego mięsa wlej pół szklanki wody na patelnię i zbierz cały sos wlewając go do bryftanki do pieczenia razem z mięsem. Ale i bez tej czynności mięso będzie smaczne.
- Możesz też dodać do tej samej brytfanki różne warzywa, żeby piekły się razem z mięsem.
- Nie trzeba będzie brudzić dodatkowych naczyń i zaoszczędzisz energię. Na przykład wkrój ziemniaki, paprykę, ząbki czosnku, kalafior, marchewkę, pietruszkę, seler.
- To co akurat masz w domu.
- Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 160C i piecz około 1,5 h w połowie odwracając mięso na drugą stronę.
- Pozostaw mięso na kolejne 1,5 h w zamkniętym piekarniku, żeby doszło.
- Po wystygnięciu przełożyć do lodówki, wtedy mięso zrobi się zwarte i pięknie się kroi.