Omlet z malinami w ziołach
Omlet z malinami w ziołach
Składniki
- 3 szt. wiejskie jaja
- 1 płaska łyżka mąki kokosowej
- szczypta soli
- spora garść malin
- duży kleks śmietany kokosowej
- świeża mięta i melisa
- olej kokosowy do smażenia
Instrukcje
- Jaja wbij do wysokiej miseczki i posól. Rozkłóć widelcem lub trzepaczką.
- Przesiej mąkę kokosową i wsyp do jaj. Wymieszaj na gładką masę.
- Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wlej masę jajeczną.
- Zmniejsz ogień i przy pomocy łyżki delikatnie poodgarniaj omlet z boków patelni do środka. W ten sposób będą się tworzyły małe „dziury”, w które musisz wlać jeszcze płynną masę jajeczną ze środka.
- W którymś momencie nie da się odgarniać masy, bo będzie już ścięta, a na powierzchni utworzą się swego rodzaju wybrzuszenia (ja to nazywam „karpaty”), wtedy na omlet wrzuć maliny (całe lub możesz zmiażdzyć je delikatnie albo przepołowić) i większość ziół (resztę zostaw na wierzch).
- Używając szerokiej szpatułki złóż omlet na pół (jak na zdjęciu) i pozwól mu jeszcze chwilę się smażyć, tak aby środek się ściął (uważaj żeby go nie przesmażyć).
- Zdejmij omlet z patelni zsuwając go delikatnie na talerz, ozdób malinami i ziołami i podawaj z porządnym kleksem gęstego mleka kokosowego lub prawdziwej wiejskiej śmietany.
- To jest wyśmienite!