Omlet a la pizza (keto, bez glutenu)
Omlet a la pizza (keto, bez glutenu)
Składniki
1 duży omlet dla 2 osób
- 1 czubata łyżka mąki kokosowej
- 1 czubata łyżka mąki migdałowej
- 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
- 3 szt. jaja
- szczypta sody
- szczypta soli
- większa szczypta suszonej bazylii
- olej kokosowy do smażenia
ULUBIONE DODATKI
- sadzone jajo
- plastry podsmażonego boczku
- oliwki
- sos pomidorowy
- sos chilli lub sos pieczarkowy
- parmezan lub feta jeśli są tolerowane
- liście sałaty lub szpinaku
Instrukcje
- Wszystkie składniki na omlet dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni (ok 24 cm) i wlej ciasto.
- Zmniejsz ogień i przykryj petelnię.
- Smaż około 5 – 7 minut.
- Omletu nie trzeba przewracać na drugą stronę, bo ładnie się dosmaża pod przykryciem.
- W międzyczasie przygotuj ulubione dodatki np. podsmaż na osobnej patelni plastry boczku i jajo sadzone. Użyj passaty lub sosu chilli do posmarowania omleta. Dodatki zależą od Twoich preferencji i wyobraźni.