Naleśniki kasztanowe z czekoladą (proste)
Naleśniki kasztanowe z czekoladą (proste)
Składniki
- 3 szt. jaja
- 6 czubatych łyżek mąki kasztanowej
- 2 chlusty wody gazowanej
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
- sól
- olej kokosowy do smażenia
Instrukcje
- Olej kokosowy rozpuść w małym rondelku i odstaw do ostygnięcia.
- Jaja wbij do wysokiej miski i rozbełtaj widelcem lub trzepaczką do jaj.
- Dodaj mąkę przesiewając ją po łyżce, cynamon i sól.
- Następnie dodaj przestudzony olej i wodę (ciasto ma być lejące) i wymieszaj dokładnie.
- Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wylewaj cienką warstwę ciasta równomiernie.
- Smaż z każdej strony, aż do zarumienienia za każdym razem rozgrzewając na patelni nową porcję oleju
- Każdy usmażony naleśnik możesz włożyć do rozgrzanego do 50C piekarnika, żeby nie wystygł w czasie jak będą smażyły się kolejne.
- Na odrębnej patelni rozgrzej olej kokosowy.
- Banany pokrój na ćwiartki wzdłóż, dodaj czekoladę i cynamon.
- Podsmaż z obu stron na małym ogniu, tak aby czekolada pokryła banany.
- Na każdy naleśnik nałóż po 3-4 kawałki banana, złóż w kopertę albo zwiń i polej pozostałą na patelni czekoladą.
- Możesz posypać każdy naleśnik pestkami granata lub polać sokiem malinowym, albo nawet skropić sokiem z cytryny dla zrównoważenia słodyczy.