Murzynek z kremem daktylowym (bez glutenu, bez laktozy)
Murzynek z kremem daktylowym (bez glutenu, bez laktozy)
Składniki
- 3 szt. jaja
- 2 szklanki mąki ryżowej ja użyłam 1 i 3/4 ryżowej, oraz 1/4 żołędziowej
- 120 g masła/oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 7 łyżek kakao
- 80 g cukru kokosowego
- 5 łyżek dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka imbiru
krem daktylowy (przepis tutaj)
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170C. Przygotuj foremkę o średnicy 25 cm z kominkiem.
- Nasmaruj ją masłem i oprósz mąką ryżową.
- W misce zmieszaj ze sobą mąkę, cynamon, imbir i sodę. Odstaw.
- W garnuszku cukier wymieszaj z kakao, dodaj mleko i wymieszaj.
- Dodaj masło, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 – 2 minuty. Wystudź.
- Do wystudzonej masy dodaj zawartość miski z mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj dżem i ponownie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj żółtka cały czas ubijając.
- Ubitą masę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Wylej do foremki i piecz 45 -55 minut do suchego patyczka. Posmaruj kremem daktylowym.