Muffiny karobowe
Muffiny karobowe
Składniki
CIASTO:
- 8 łyżek mąki orzechowej, ja użyłam z orzecha włoskiego
- 2 szt. jajka
- 1/2 łyżeczki stewi w proszku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżki karobu lub kakao
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- 3 łyżki wody gazowanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
POLEWA:
- 3 łyżki wrzątku
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
Instrukcje
- Aby przygotować ciasto, jaja utrzyj z miodem na gładką masę.
- Suche składniki wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce zmiksuj płynne składniki.
- Połącz w jedną masę, żeby nie było grudek. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, w razie potrzeby dolać wody lub mleczka kokosowego.
- Wypełnij formy na muffiny w całości (muffiny prawie nie rosną więc nie trzeba zostawiać dodatkowego miejsca w formie).
- Piecz ok. 20-25 min w 180C lub do suchego patyczka.