Muffiny cynamonowo-waniliowe
Muffiny cynamonowo-waniliowe
Składniki
- 60 ml rozpuszczonego masła
- 130 ml mleka kokosowego
- 4 szt. jaja
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 szklanki przesianej mąki kokosowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczk mielonego imbiru
- miąższ z całej wanilii
- 1 łyżka mielonego cynamonu do ciasta + 1 łyżka do posypania muffinów.
stewi - 1 łyżeczka stewi w proszku
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C
- Rozpuszczone i ostudzone masło wlej do miksera, dodaj mleko kokosowe, ocet i miód. Mieszaj do połączenia składników (jeśli dodajesz stewię w płynie, dodaj ją do płynnych składników).
- Dodawaj po jednym jaju ciągle mieszając.
- W oddzielnej misce zmieszaj suche składniki i dodaj je po łyżce do składników w mikserze. Zmieszaj na jednolitą masę.
- Wypełnij silikonowe formy na muffiny do 3/4 wysokości (nie urosną za wiele) i posyp każdą muffinkę cynamonem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25-30 min, do suchego patyczka.
- Przestudź i zajadaj.