Mini tarty Banoffee Pie (paleo)
Mini tarty Banoffee Pie (paleo)
Składniki
SPÓD:
- 4 czubate łyżki mąki kasztanowej
- 3 czubate łyżki mąki kokosowej
- 12 szt. suszonych moreli
- 1 szt. jajo
- 3 czubate łyżki masła
- szczypta soli
KREM:
- 1 szklanka suszonych daktyli israelskich lub medjool
- 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
BITA ŚMIETANA:
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego lub wiejskiej śmietany niepasteryzowanej
- 1 czubata łyżka xylitolu (opcjonalnie)
DODATKOWO:
- 2 duże kostki gorzkiej czekolady
- 2 szt. banany
Instrukcje
Spód:
- Masło i morele (kupuje w Ekodis w dobrej cenie i bez konserwantów) wrzucić do blendera i poszatkować na gładką masę.
- Dodać mąki i sól.
- Na końcu dodać jajo i wymieszać na jednolitą masę.
- Ciasto ma nie być klejące, ładnie odchodzić od dłoni. W razie czego dodać więcej mąki lub masła.
- Wykleić ciastem foremki, tak aby pokryły również boki (jeśli są porcelanowe jak u mnie, to posmarować masłem i podsypać mąką, żeby łatwiej odeszły od formy)
- Piec w temp. 180 C przez ok. 18 min. Potem otworzyć piekarnik, żeby wystygły.
Krem:
- Daktyle (kupuje na Starym Kleparzu) oddzielić od pestek i podzielić na mniejsze części. Moje były bardzo ciągnące i łatwo odchodziły od pestki, więc dzieliłam je przy pomocy dłoni.
- Włożyć je do garnka z grubym dnem i wlać mleko kokosowe oraz kardamon.
- Cały czas mieszać (ok. 5 min.), rozetrzeć je na jednolitą masę.
- Jeśli będą duże grudki zmiksować blenderem ręcznym (u mnie nie było potrzeby)
- Wystudzić.
Bita śmietana:
- Krem kokosowy (musi być z lodówki) lub śmietanę ubijać na wysokich obrotach dodając xylitol podczas ubijania. Ja nie dodawałam xylitolu bo spód i krem są słodkie, a chciałam zrównoważyć to niesłodką bitą śmietaną.
- Spód tarty wyłożyć kremem daktylowym, położyć na nim pokrojone w plasterki banany.
- Przykryć grubo, bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi. Do tworzenia wiórków użyłam obieraczki do warzyw. Można też zetrzeć czekoladę na tarce. Ostatnio odkryłam taką czekoladę o dobrym składzie.