Mini szarlotki (bez jaj, bez pieczenia)

Mini szarlotki (bez jaj, bez pieczenia)

Monika Piasecka
W tym przepisie nie używam ani jaj, ani piekarnika 🙂 Żeby sobie jeszcze bardziej ułatwić życie, użyłam gotowych batonów, które zwykle zabieram ze sobą jako przekąskę w góry. Stawiam na prostotę i szybkość wykonania. Jak większość z nas nie cierpię na nadmiar czasu. 
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 55 minuty
Rodzaj Desery
Kuchnia Kuchnia europejska
Porcje 10

Składniki
  

SPÓD:

  • 3 szt. batony Zmiany Zmiany link w opisie
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 1 garść wiórków kokosowych

NADZIENIE:

  • 4 szt. jabłka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 duża kostka czekolady
  • 1 łyżka miodu

Instrukcje
 

  • Aby przygotować spód batony łamiemy na mniejsze części i wraz z pozostałymi składnikami spodu wkładamy do miksera z ostrzem. Możesz użyć któregokolwiek batona/ów. Wybierz swój smak. Ja wybrałam 2 x Kosmos i 1 x Aloha. Tutaj sprawdzisz, gdzie w swoim mieście możesz kupić batony, których ja używam.
  • Miksyjemy na wysokich obrotach ok 5 min. (Batony trudno się miksują i potrzebują więcej czasu i energii miksera).
  • Silikonowe formy na mufinki wylepiamy ciastem, tak aby ciasto pokryło również boki form (jakieś 3/4).
  • Wkładamy do zamrażarki na 15-20 min., żeby ciasto się utrwaliło.
  • W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
  • Jabłka obieramy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja użyłam 2 x szara renera i 2 x koksa. Szara reneta ładnie się rozgotowuje, a z koksy zostały fajne kawałki, więc mus ma różnorodną konsystencję.
  • Wkładamy do małego garnuszka i zalewamy odrobiną wody. Wsypujemy cynamon cejloński.
  • Od czasu do czasu mieszając rozgotowujemy na mus lub tak jak lubisz.
  • Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ja wystawiam na balkon, wtedy jest szybciej 🙂
  • Z zamrażarki wyjmujemy spody babeczek i delikatnie podważając, ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy. Odchodzą gładko od silikonu.
  • Do wystudzonego musu dodajemy miód (secjalnie daje do wystudzonego, żeby miód nie stracił swoich właściwości). Mieszamy.
  • Do środka babeczki wkładamy mus, obieraczką do warzyw robimy z czekolady wiórki (moja ulubiona to taka) i posypujemy nimi babeczki.
  • Babeczki trzeba trzymać w lodówce, bo surowe spody mogą się roztopić i stracić formę.

Uwagi

W tym przepisie nie używam ani jaj, ani piekarnika 🙂 Żeby sobie jeszcze bardziej ułatwić życie, użyłam gotowych batonów, które zwykle zabieram ze sobą jako przekąskę w góry. Stawiam na prostotę i szybkość wykonania. Jak większość z nas nie cierpię na nadmiar czasu.
Użyłam silikonowych form, ponieważ z porcelanowych czy innych mniej elestycznych, będzie Ci trudno wyjąć ciasto, tak żeby nie straciło swojej formy.
Te mini szarlotki wyszły naprawdę pyszne! Takie połączenie tradycyjnego smaku szarlotki w nowej formie jakim są surowe spody zrobione z batonów. Wielkość idealna w połączeniu z podwójnym espresso 🙂
Wiecie co… żeby Wam jeszcze bardziej narobić smaka to napiszę, że właściwe siedzę i sączę kawę przegryzając mini szarlotki, a za oknem mam darmowy koncert, bo ptaki pięknie śpiewają! Uroczy wiosenny dzień.

przez

Tagi: