Masło dyniowe (wegańskie, bez glutenu)


Masło dyniowe (wegańskie, bez glutenu)
Składniki
- 1 szklanka puree z dyni ja użyłam piżmowej
- 2 łyżeczki tahini
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta chilli w proszku
- szczypta kminu
- szczypta pieprzu
- sól do smaku
Instrukcje
- Wszystkie składniki na masło włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem żyrafą na wysokich obrotach. Koniec.
- Jeśli użyliście dyni hokkaido, która jest bardziej sucha, być może konieczne będzie dodanie 1-2 łyżek oliwy więcej żeby nadać odpowiednią strukturę.
- Rozsmarować na kromkach gryczanych i oblizywać się ze smakiem.
Jak zrobić puree z dyni?
- Dynię umyć, pokroić w równe, niewielkie kawałki i upiec w piekarniku w temperaturze 200C.
- Osobiście nie dodaję nawet tłuszczu do pieczenia, ale można posmarować całość olejem kokosowym lub oliwą. Natomiast upieczona bez tłuszczu posłuży potem do dowolnego przepisu czy to na słodko (siemianka, gryczanka, jaglanka) czy na wytrawno (zupa, hummus, pasta)
- W zależności od rodzaju dyni i wielkości kawałków czas pieczenia ok 30-45 minut.
- Po wystudzeniu dynię zmiksować na gładką masę.
- Najwygodniej od razu upiec 2-3 dynie jeśli macie tyle szufladek w piekarniku, zmiksować, poporcjować i zamrozić. Potem tylko wyjmować porcje do dowolnego wykorzystania.
Uwagi
Właściwie do wszystkiego co tylko przyjdzie Ci do głowy. Idealnie pasuje do kromek gryczanych, z chlebkiem gryczanym lub z bułkami paleo. Można je dodać nawet do jaglanki, wykorzystać jako bazę do kopytek, nadziać nim awokado, pomidory, zaserować na paleo krakersach z tapioki itd.

