Marynowana karkówka na ostro

Marynowana karkówka na ostro
Składniki
Marynata:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny lub tyle samo octu jabłkowego
- 1/2 szt. papryczki chilli lub 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce świeżej lub suszonej szałwii i tymianku lub innej ulubionej mieszanki ziół np. prowansalskich
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Papryczkę chilli potnij w cienkie plasterki (razem z pestkami jeśli chcesz więcej ostrości), szałwię na mniejsze kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Zmieszaj wszystkie składniki marynaty.
- Karkówkę rozbij delikatnie tłuczkiem na cienkie plastry, ułóż w głębokim naczyniu i polej marynatą wmasowując ją dokładnie w mięso z każdej strony.
- Odstaw na minimum godzinę a najlepiej na 24h do lodówki, żeby mięso zmiękło i przeszło aromatem marynaty.
- Po tym czasie wyjmij karkówkę z lodówki i odstaw na ok 30 min, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
- Na patelni rozgrzej smalec i ugrilluj lub usmaż karkówkę na średnim ogniu, z każdej strony po kilka minut do ulubiongo stopnia wysmażenia.
- Ja podałam swoją karkówkę z gotowanym zielonym groszkiem.
Uwagi


