Makaron z pulpecikami


Makaron z pulpecikami
Składniki
SOS:
- 350 g mięsa mielonego
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- 8 szt. świeżych pomidorków cherry
- 1 szt. cebula
- 4 szt. boczniaki
- 1 garść kiełków rzodkiewki
- 1 łyżka gotowego sosu Kanokwan Red Curry Paste Gluten free
- 1 łyżka sosu rybnego
- pieprz sól
MAKARON:
- 2 szt. opakowania makaronu fettuccine lub ryżowego
SAŁATKA:
- 1 szt. sałata pak choy
- 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje
- Boczniaki kroimy w paski, cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy na oleju.
- Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki i smażymy dalej.
- W odrębnym garnku podgrzewamy mleczko kokosowe (ja kupuje Real Thai – jedyne jakie znalazłam bez dodatków) z łyżką sosu Kanokwan Red Curry Paste (do kupienia w Żabce lub w Carrefour), do połączenia składników. Dodajemy sos rybny. Doprawiamy do smaku.
- Z mięsa formujemy niewielkie kuleczki (ok 3 cm) i smażymy na oleju kokosowym na drugiej patelni.
- W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (Makaron Dieta Pasta Fettuccine kupuje w Almie).
- Do boczniaków dodajemy sos oraz usmażone pulpeciki. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy do połączenia składników.
- Podajemy posypane kiełkami.
- Żeby przygotować sałatkę, pak choy pokrój na kawałki wielkości gryza, polej sokiem z pomarańczy, oliwą i przypraw do smaku.
Uwagi

