Kruche ciasto z jesiennymi owocami (bez glutenu)

Kruche ciasto z jesiennymi owocami (bez glutenu)
Składniki
- 2,5 szklanki pełnoziarnistej mąki ryżowej lub owsianej
- 2 szt. jaja
- 1/3 szklanka ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 150 g masła
Nadzienie
- 1 kg dowolnych owoców jesiennych u mnie mix jabłek, gruszek i brzoskwiń
- 3-4 łyżki słodziwa
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej/z tapioki
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
Instrukcje
- Do miski wsyp mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj.
- Dodaj jaja, słodziwo i szybko zagnieć.
- Ciasto podziel na 2 części: 2/3 i 1/3 i schłódź w lodówce przez 30 minut.
- Przygotuj nadzienie owocowe.
- Owoce obierz i pokrój w kostkę.
- Wrzuć do garnka z grubym dnem, posyp słodziwem, dodaj cynamon i wymieszaj.
- Praż do momentu aż owoce zmiękną. Oprósz mąką ziemniaczaną i wymieszać. Zdejmij z palnika i przestudź.
- Formę ceramiczną (ok 25 cm) wyłóż 2/3 schłodzonego ciasta z lodówki i wyłóż nim dno i boki formy (boki do wysokości około 3 cm).
- Spód oprósz mąką kokosową, a na spód wyłóż masę owocową.
- Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i równo posyp wierzch ciasta, albo jak u mnie rozwałkuj i pokrój na paski o grubości około 1 cm i ułóż na wierzchu kartkę z ciasta.
- Piecz w temperaturze 190°C przez około 45 minut.
- Podawaj oprószone pudrem z ksylitolu i/lub z bitą śmietaną wiesją lub kokosową.
Uwagi



