Kruche ciasteczka ryżowe z dżemem (bez glutenu, bez cukru)


Kruche ciasteczka ryżowe z dżemem (bez glutenu, bez cukru)
Składniki
- 1 szt. żółtko jajka
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 3 czubate łyżki mąki kokosowej
- 4 łyżki miodu lub innego słodziwa
- szczypta sody
- ulubiony domowy dżem
Instrukcje
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Żółtko utrzyj z masłem na puszystą, jasną masę.
- Dodaj miód i dalej ucieraj.
- Dodaj mąkę ryżową i kokosową małymi partiami, a na końcu sodę. Dobrze wymieszaj.
- Ciasto uformuj w kulę i odstaw do lodówki na około 45-60 minut.
- Wyjmij ciasto z lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Odrywaj od ciasta małe kawałki tworząc kulki średnicy około 2-3 cm, a następnie rozpłaszcz na papierze do pieczenia.
- W każdym ciastku zrób dziurkę (użyłam zakrętki od suplementu) i nałóż porcję dżemu na każde ciastko.
- Włóż do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
- Wystudź i jedz. Są przepysznie chrupiące.
Uwagi

