Kruche ciasteczka bakaliowe
Kruche ciasteczka bakaliowe
Składniki
- 4 czubate łyżki masła
- 8 czubatych łyżek wiórków kokosowych
- 3 czubate łyżki mąki kokosowej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 czubate łyżki sezamu
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki xylitolu
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich pokrojonych na mniejsze kawałki
- garść pestek dyni
Instrukcje
- Wszystkie składniki wrzuć do misy miksera (z ostrą końcówką „S”) i wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Najlepiej formować ciasto w kulę małymi partiami, a następnie rozwałkować na mniejsze placki.
- Jeśli ciasto będzie się bardzo lepiło do wałka, podsyp wałek delikatnie mąką ziemniaczaną.
- Wykrawaj ciasteczka za pomocą wykrojników lub starym dobrym sposobem – przy użyciu szklanki.
- Przełóż uformowane ciasteczka na papier do pieczenia i piecz ok. 25-30 min w temp. 160C – ostatnie 5 min z termoobiegiem, dla rumianego koloru. Pilnuj, żeby się nie spaliły.
- Wyjmij ciastka z piekarnika, i wystudź. Niech Ci nie przyjdzie do głowy przekładanie gorących jeszcze ciasteczek do pojemniczka, bo inaczej się rozpadną. Dopiero po wystudzeniu bardziej się zespolą i mniej będą się rozpadać.