Kokosianka pietruszkowa z wanilią
Kokosianka pietruszkowa z wanilią
Składniki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2-3/4 szklanki mleka kokosowego
- 2 szt. duże pietruszki
- 1/2 szt. laski wanilii
- 2 garście orzechów
- 1 łyżka miodu (opcja)
- płatki kokosowe do posypania
Instrukcje
- Najpierw zrób puree z pietruszki: pietruszkę umyj, obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj do miękkości (ok 30 min). Odcedź i zmiksuj blenderem na gładkie puree.
- Dodaj mleko kokosowe do rondelka, w którym znajduje się zmiksowana pietruszka. Mleka dodaj tyle, żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Laskę wanilii przekrój na pół wzdłuż i końcówką noża wydobądź ziarenka i dodaj je do puree.
- Dodaj wiórki kokosowe i zamieszaj. Można też ułożyć warstwy: najpierw puree potem wiórki i powtórzyć jeszcze raz taką samą warstwę (ja wolę tę wersję, bo raz natrafiam na coś chrupiącego, a raz na coś gładkiego i budyniowego).
- Podawaj kokosiankę ciepłą posypaną orzechami i polaną miodem. Opcjonalnie można posypać płatkami kokosowymi i przybrać zimnym kleksem śmietany kokosowej.