Keks
Keks
Składniki
- 3/4 szklanki mąki z tapioki
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 8 jajek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 3/4 szklanki moreli suszonych na słońcu
- 2 łyżki nasion chia
- 2 garście mielonych pestek dyni
- 3 stare marchewki
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżek ksylitolu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- W dużej misce zmieszaj mąki, xylitol, przyprawy, sól i sodę.
- Wmieszaj startą marchewkę, chia i posiekane na mniejsza kawałki orzechy oraz morele.
- W drugiej misce zmieszaj jaja z octem, mlekiem i miodem
- Połącz zawartość obu misek i dobrze wymieszaj.
- Przelej zawartość do formy wysmarowanej masłem i posypanych tapioką. Forma ma być wypełniona prawie po brzegi, bo mimo dużej ilości jaj, ciasto duża nie wyrasta.
- Piecz ok. 50-60 min.
- Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, na ostatnie 5-7 min włącz termoobieg.
- Smacznego!