Grasica po tajsku


Grasica po tajsku
Składniki
- 2 szt. grasice cielęce
- 1 szt. papryczka chili
- 2 plasterki świeżego imbiru
- 4 szt. suszone liście kaffiru
- 2 łyżki żółtej pasty curry
- 1 ząbek czosnku
- 1 szt. cebula
- 1 łyżeczka mąki z tapioki
- pół szklanki mleka kokosowoego
- olej kokosowy do smażenia
- 1/2 szt. limonki
- świeża kolendra
- sól
Instrukcje
- Grasicę namocz w wodzie przez co najmniej kilka godzin (najlepiej 24h).
- Obgotuj w lekko osolonej wodzie (ok 2-3 min)
- Wyjmij z wrzątku i ostudź.
- W międzyczasie pokrój warzywa i przyprawy: czosnek i papryczkę w plasterki, imbir i cebulę w drobną kostkę, listki kaffiru rozkrusz.
- Przestudzoną grasicę oczyść z błonek i podziel dłońmi na mniejsze kawałki (grasica bardzo łatwo się oddziela).
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć pokrojone warzywa i przyprawy na patelnię.
- Cały czas mieszając podsmaż wszystko na mocnym ogniu (ok 2 min)
- Po tym czasie dodaj pastę curry i cały czas mieszaj.
- Po chwili dodaj grasicę i smaż kolejne 2-4 minuty cały czas mieszając.
- Wlej mleko kokosowe i posól do smaku. Gotuj na małym ogniu ok 4-5 min.
- Na końcu zagęść sos tapioką (opcjonalnie) i gotuj jeszcze minutę.
- Polej sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki i ozdób kolendrą.
- Podawaj z makaronem z warzyw lub z ryżem z kalafiora. Najlepiej podawać z czymś chrupiącym dla kontrastu delikatnej grasicy.
Uwagi


