Cebularz
Cebularz
Składniki
CIASTO
- 1/2 szklanka mąka kasztanowa
- 1/4 szklanka mąka migdałowa
- 1 jajko
- 5 łyżek rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta sól
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Utrzyj jajo z masłem do momentu, aż masa stanie się bardzo jasna.
- Wymieszaj mąki, sodę i sól w drugiej misce.
- Dodaj utartą masę jajeczną do suchych składników, aby powstała gęsta masa. Ciasto ma być gęste, ale nie lepkie. Ma być sprężyste i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub gazowanej wody.
- Wylep ciastem formy tart (12 cm) i podpiecz ok 7 min w piekarniku.
- W tym czasie pokrój cebule na cienkie piórka i podsmaż na maśle, aż się zeszklą. Dodaj boczek i dalej smaż, aż do zrumienienia mięsa.
- Wymieszaj mleko kokosowe z utartym na grubych oczkach serem (zostaw część sera na posypanie wierzchu tart), dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na podpieczone tarty nałóż masę z mleka kokosowego i sera.
- Nałóż grubą warstwę cebuli z boczkiem i posyp serem. Zapiekaj ok 5-7 min do czasu rozpuszczenia sera.