SKŁADNIKI (4 porcje)
1/2 dyni piżmowej (ok 400g)
2 czerwone papryki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki mielonej
wywar z kości/rosół ok 600-700 ml (w zależności od tego, jak gęstą chcesz uzyskać zupę
oliwa z oliwek do smażenia
ghee/olej kokosowy do pieczenia warzyw
sól i pieprz do smaku
dodatki: np. ser brie, mleko kokosowe, śmietana wiejska, pestki dyni itd
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na 200 st C.
- Dynię obierz, wydrąż łyżką nasiona i pokrój na mniejsze kawałki.
- Papryki umyj, pokrój i usuń gniazda nasienne.
- Warzywa posmaruj tłuszczem (ok 1-2 łyżeczki) i przełóż na blachę piekarnika.
- Piecz około 30-35 minut aż do miękkości, w międzyczasie od czasu do czasu mieszając.
- W garnku, w którym będziesz gotować zupę rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
- Dodaj ostrą paprykę w proszku i smaż do zarumienienia.
- Dodaj upieczone warzywa (nie obierałam papryki po upieczeniu) i zalej bulionem. Zmiksuj na gładką masę i zagotuj.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz skropić oliwą z oliwek.