Zupa krem z cukinii z ryżem

 

Nadeszła moja druga po wiośnie ulubiona pora roku. Wraz z Panią Jesienią przyszły chłodne poranki, tak przez mnie wyczekiwane po upiornie gorącym lecie. Nadeszła więc pora gorących, sycących zup, których jestem wielką fanką.

Przyjemnie rozgrzewają i sycą na długie godziny. Nie wiem, którą kocham bardziej, tę z cukinii, z dyni czy tajski rosół...

Macie swoje ulubione zupy? Jakie kochacie najbardziej?

 

SKŁADNIKI

3 średnie cukinie
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki surowego ryżu basmati
1 płaska łyżeczka curry
150 ml mleka kokosowego
ok 3 łyżki oliwy do smażenia
sól


PRZYGOTOWANIE

 

  • Cebulę i czosnek obierz i niedbale pokrój.
  • Podsmaż na oliwie do zrumienienia.
  • Dodaj surowy ryż oraz curry i smaż na wolnym ogniu około 5 minut, tak aby przyprawy wniknęły w ryż.
  • W międzyczasie pokrój cukinię na mniejsze kawałki i włóż na garnka.
  • Zawartość patelni przełóż do garnka z cukinią, zalej wodą około 2 cm ponad poziom warzyw.
  • Posól do smaku.
  • Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż ryż się rozpadnie. W razie potrzeby jeśli zupa będzie za gęsta, dolej trochę wody.
  • Na końcu dodaj mleko kokosowe i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.
    Podawaj z pestkami dyni.

 

 Zupa krem z cukinii z ryżemZupa krem z cukinii z ryżemZupa krem z cukinii z ryżem

 

Dodaj komentarz
  • Marek
    2019-11-01 22:31

    Czym zastąpić mleko kokosowe?

  • Monika, Paleostrefa
    2019-11-02 08:24

    Marku, można po prosru śmietaną 30% bez dodatków konserwanótw jesli nie ma przeciwwskazań. Ale bez śmietany też smakuje dobrze.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!