30 min.
4
gotowanie
Składniki
  • 1 duża cukinia
  • 10 cm pora
  • 1/2 ostrej czerwonej papryczki
  • 1/2 cebuli
  • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta kurkumy
  • sól /pieprz do smaku

zupa z cukinii

Przez ostatnie dwa tygodnie codziennie jadamy cukinię. Nawet czasami 3 razy dziennie i wcale nam się nie znudziła. Mam jej nadmiar na Strudze, więc wymyślam cukiniowe potrawy. Grilluję ją na maśle, robię placki, "makaron" i niezliczoną ilość rzeczy.

Na obiad jedliśmy cukinię nadziewaną kurczakiem i warzywami, i zostało mi trochę wnętrzności, więc wykorzystałam je do ugotowania zupy-kremu, bo nie lubię marnować jedzenia.

Zupę robi się ekspresowo. Jest delikatnie pikantna i aksamitna. Zjadłabym ją do kolację, ale mam już plan dodać do niej mięsa z rosołu, albo wiejskiej kiełbasy i będzie obiad.

Przygotowanie:

  • Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Nie ma znaczenia jakiej, bo wszystko i tak zostanie zmiksowane.
  • W garnku, w którym będziesz gotować zupę rozpuść masło i podsmaż najpierw cebulkę z papryką i kurkumą.
  • Jak cebula się zeszkli, dodaj pora i cukinię i podsmaż 3-5 min.
  • Dodaj bulion tak, aby pokrył całe warzywa i gotuj do miękkości (ok 10 min).
  • Zblenduj wszystko na gładką masę i dopraw do smaku.
  • Można podawać z kleksiem mleka kokosowego lub z plastrem boczku.

zupa krem z cukinii

zupa krem z cukinii

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!