Składniki
- 1 średnia dynia hokkaido (ok 1 - 1,2 kg przed wypestkowaniem)
- 1 litr bulionu z kurczaka
- pół papryczki chilli
- 1 cienki 1 cm paseczek papryczki scorpion (b. ostra)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- pół szklanki mleka kokosowego lub 3 łyżki pasty kokosowej+ gęste mleko kokosowe do podania
- opcjonalnie: pestki dyni
- olej kokosowy do smażenia
Sezon na dynię w licpu? Tak! Udało mi się znaleźć pierwszą w sezonie, młodziutką, polską dynię hokkaido. I to obok mojego domu w Krakowie. Zawsze mogę liczyć na ten wspaniały warzywniak. Mają tam wszystko to czego potrzebuję, dobrej jakości i prosto od rolnika. Uważam się za szczęściarę.
A wracając do dyni... Zupa dyniowa to jedna z moich ulubionych zup. Hokkaido nabardziej nadaje się na zupę krem, bo ma skrobiową konsystencję, jest delikatna, aksamitna i nie trzeba jej obierać. Przyznam, że pierwszy raz jadłam zupę z młodej dyni hokkaido i różnica jest wyczuwalna. Zupa jest delikatniejsza i wyraźnie wyczuwa się w niej świeżość. Jeżeli macie dostęp do świeżej hokkaido to koniecznie musicie zrobić tę zupę. Jest po prostu przepyszna!
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.
Przygotowanie:
- Dynię umyj, przetnij na pół, a potem na ćwiartki.
- Ostrą, dużą łyżką wydrap pestki z dyni i pokrój ją na mniejsze kawałki.
- Włóż do garnka i zalej bulionem tak, żeby tylko pokrył całą dynię. Jeśli wlejesz za dużo bulionu, zupa nie będzie odpowiednio kremowa.
- Gotuj na średnim ogniu ok 20 min (do miękkości).
- W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, czosnek i papryczki w paski.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni i wrzuć warzywa. Smaż do zeszklenia, a na końcu dodaj curry. Wymieszaj.
- Zawartość patelni wrzuć do gotującej się zupy. Dodaj mleko kokosowe.
- Jak tylko dynia będzie bardzo miękka, przelej zawartość garnka do kielicha blendera i zblenduj na wysokich obrotach na bardzo gładką masę. Ewentualnie dopraw do smaku.
- Przelej do miseczek i podawaj z gęstym mlekiem kokosowym i pestkami dyni lub z młodymi liśćmi rukoli, szpinaku lub szczawiu.