Sekret tkwi w prostocie. Niech zima nie będzie pretekstem do niejedzenia warzyw. Wystarczy sięgnąć po nasze proste, polskie warzywa dostępne całą zimę. Biała kapusta, marchew i cebula. I tyle.
Idealnie pasuje do burgera zamiast niesmacznego o tej porze roku pomidora, tortilli i jako dodatek do obiadu np. pieczonej łopatki.
SKŁADNIKI
1/4 główki białej kapusty
1 duża marchewka
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Kapustę potnij na bardzo cienkie paski (nożem lub mandoliną) i odmierz ok. 2 szklanki.
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę pokrój w bardzo cienkie półplasterki.
- Włóż wszystkie wawrzywa do miski, dodaj sok z cytryny, olej lniany i dopraw według uznania.
- Wymieszaj wszystko rękoma lekko wyciskając z warzyw soki. To spowoduje, że warzywa szybciej nasiąkną i zmiękną.