Zimowa surówka z kapusty bez laktozy

 

Sekret tkwi w prostocie. Niech zima nie będzie pretekstem do niejedzenia warzyw. Wystarczy sięgnąć po nasze proste, polskie warzywa dostępne całą zimę. Biała kapusta, marchew i cebula. I tyle.

Idealnie pasuje do burgera zamiast niesmacznego o tej porze roku pomidora, tortilli i jako dodatek do obiadu np. pieczonej łopatki.

 

SKŁADNIKI

 

1/4 główki białej kapusty
1 duża marchewka
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Kapustę potnij na bardzo cienkie paski (nożem lub mandoliną) i odmierz ok. 2 szklanki.
  • Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę pokrój w bardzo cienkie półplasterki.
  • Włóż wszystkie wawrzywa do miski, dodaj sok z cytryny, olej lniany i dopraw według uznania.
  • Wymieszaj wszystko rękoma lekko wyciskając z warzyw soki. To spowoduje, że warzywa szybciej nasiąkną i zmiękną.

 Zimowa surówka z kapusty

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!