SKŁADNIKI (1 duża zapiekanka)
3 jaja
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki babki jajowatej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie: szczypta słodkiej papryki mielonej
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki suszonego oregoano lub majeranku
SOS POMIDOROWY
300 ml passaty
szczypta soli
szczypta ksylitolu
szczypta mielonego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
DODATKI
6 plastrów ulubionego sera (u mnie brie, oscypek, cheddar)
4 plastry pomidora
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na zapiekankę wymieszaj dokładnie.
- Odstaw na 3-5 minut, żeby mąka i babka wchłonęły wodę.
- Ciasto ma być gęste, w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki i babki i odczekaj 3 min do wchłonięcia wody.
- Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Uformuj w kształt zapiekanki/bagietki i piecz w temp 180 C około 35-40 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy.
- Na patelnię wylej passatę i podgrzewaj na dość wysokim ogniu, tak długo aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
- W czasie gotowania, mieszaj od czasu do czasu.
- Dodaj przyprawy, a na samym końcu oliwę. Odtaw.
- Upieczoną i lekko przesudzoną zapiekankę przekrój na pół.
- Każdą połówkę posmaruj sosem pomidorowym, połóż ser oraz po dwa plastry pomidora.
- Piecz w temp 200C przez około 10 min, do czasu aż ser się roztopi.
KArolina G.
2019-10-28 21:26
Dziękuję za przepis, są przepyszme!