Keto zapiekanki 

SKŁADNIKI (1 duża zapiekanka)


3 jaja
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki babki jajowatej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie: szczypta słodkiej papryki mielonej
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki suszonego oregoano lub majeranku

SOS POMIDOROWY
300 ml passaty
szczypta soli
szczypta ksylitolu
szczypta mielonego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek

DODATKI
6 plastrów ulubionego sera (u mnie brie, oscypek, cheddar)
4 plastry pomidora

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki na zapiekankę wymieszaj dokładnie.
  • Odstaw na 3-5 minut, żeby mąka i babka wchłonęły wodę.
  • Ciasto ma być gęste, w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki i babki i odczekaj 3 min do wchłonięcia wody.
  • Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Uformuj w kształt zapiekanki/bagietki i piecz w temp 180 C około 35-40 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy.
  • Na patelnię wylej passatę i podgrzewaj na dość wysokim ogniu, tak długo aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
  • W czasie gotowania, mieszaj od czasu do czasu.
  • Dodaj przyprawy, a na samym końcu oliwę. Odtaw.
  • Upieczoną i lekko przesudzoną zapiekankę przekrój na pół.
  • Każdą połówkę posmaruj sosem pomidorowym, połóż ser oraz po dwa plastry pomidora.
  • Piecz w temp 200C przez około 10 min, do czasu aż ser się roztopi.

 Zapiekanki z serem (keto)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!