SKŁADNIKI
ok 400 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
duża garść sera żółtego np. cheddar
350 ml passaty
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
sól i pieprz do smaku
3 małe proste cukinie
PRZYGOTOWANIE
- Najpierw podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wymieszaj. Smaż aż cebula się zeszkli.
- Dodaj mięso i smaż do miękkości. Dodaj 250 ml passaty i smaż aż płyn odparuje. Jeśli będzie za dużo wody. Odlej. Odstaw do ostygnięcia.
- Cukinie umyj i przekrój najpierw na pół wzdłóż, a potem przy pomocy mandoliny pokrój na cieniutkie długie plasterki (jak makaron fettucine).
- Na desce do krojenia układaj po trzy plasterki cukinii, tak aby po długości zachodziły na siebie.
- Od krótkiego końca ułóż łyżkę mięsa i zwiń w rulonik (patrz zdjęcie na samym dole strony). Powinno wyjść kilkanaście ruloników. Odkładaj je do naczynia do zapiekania.
- Całość polej resztą passaty, tak aby pokryć cukinie oraz posyp startym serem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20-30 minut.