Jeśli nie możecie jeść jaj lub jesteście na bezglutenowej diecie wegańskiej, to ten spód do pizzy będzie dla Was idealny.
Mąka jaglana i gryczana oprócz tego, że są dobrym źródłem wolno przyswajalnych węglowodanów to zawierają również sporo białka oraz minerałów. Nie musicie się więc martwić o niedobory składników odżywczych. Poza tym jagła i gryka to nasze polskie kasze, tanie i smaczne.
Przez lata wypróbowałam bardzo wiele mąk jaglanych i gryczanych, ale najlepsze okazały się te od Bio Babalskich. Bio Babalscy to ekologiczne, polskie gospodarstwo zajmujące się produkcją starych odmian zbóż.
Ciasto w ogóle się nie kruszy i nie sprawia problemów przy ugniataniu i wałkowaniu i myślę, że to duża zasługa dobrej jakości mąki. Poza tym ciasto jest naprawdę smaczne, nie tylko dla wegan.
SKŁADNIKI
2 czubate łyżki mąki jaglanej
2 czubate łyżki mąki gryczanej
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
trochę zimnej wody
sól
SOS
1/3 szklanki passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub chilli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
WEGAŃSKI "PARMEZAN" inspirowany przepisem TTH
3 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki niektywnych płatków drożdżowych
szczypta chilli
szczypta soli
ULUBIONE DODATKI
oliwki, suszone pomidory, prosciutto
dobra wędlina, kawałki kurczaka, jajo sadzone
brukselka, jarmuż, szpinak itd.
PRZYGOTOWANIE
- Siemię lniane zalej ciepłą wodą i wymieszaj na papkę. Odstaw.
- Mąki zmieszaj z sodą, dodaj sól do smaku, dodaj papkę z siemienia, oliwę i chlust zimnej wody.
- Wyrób ciasto rękami.
- Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące dodaj odrobinę mąki.
- Rozwałkuj gotowe ciasto na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C około 15-17 minut, ostatnie 3-5 min możesz użyć termoobiegu dla bardziej chrupkich brzegów.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy.
- Na patelni rozgrzej oliwę, przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż go na wolnym ogniu uważając, aby go nie przypalić.
- Dodaj paprykę, zamieszaj i smaż jeszcze około 1 minuty.
- Dodaj passatę, sól i pieprz i podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar wody wyparuje i sos stanie się gęsty.
- Przygotuj wegański "parmezan". Zbleduj wszystkie składniki na pył przypominający tarty parmezan.
- Pizzę wyjmij z piekarnika, posmaruj sosem pomidorowym i posyp "parmezanem".
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie karmelizowana brukselka, która została z obiadu, pestki dyni i szczypiorek oraz kiełki.