1 babka (duża forma)
pieczenie
Składniki
  • 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła
  • 1 szklanka kakao
  • białka z 8 jaj
  • żółtka z 8 jaj
  • 2 całe jaja
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 100 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka soli
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 1 szklanka przesianej mąki kokosowej
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • POLEWA:
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 łyżki ksylitolu

paleo baba wielkanocna

Mam dziś dla Was przepis na bardzo prostą i jeszcze smaczniejszą babkę wielkanocną. To chyba najsmaczniejsza paleo babka jaką kiedykolwiek jadłam. Jest lekka, jednocześnie wilgotna i pachnąca świeżą pomarańczą i wanilią. Szybko się ją robi i tak samo szybko znika z kuchni :)

Sprawdzcie tutaj przepisy na inne paleo wypieki, które możecie zaserwować rodzinie na święta. Wcale się nie zorientują, że to paleo :P 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do temp. 165C
  • W rondelku rozpuść olej kokosowy (zaopatruje się w Akademii Witalności) lub masło, dodaj kakao i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do wystygnięcia
  • Ubij białka z octem na sztywną pianę.
  • W osobnej misce wymieszaj 2 całe jaja, żółtka, mleko kokosowe, ksylitol, skórkę z pomarańczy sól i wanilię.
  • Dodaj kakaowe masło.
  • Dodaj mąkę kokosową (używam takiej), sodę i wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj białka i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę
  • Formę na babkę dobrze wysmaruj tłuszczem i podsyp mąką.
  • Wylej ciasto do formy na dużą babkę i piecz 1,15-1,30h, do czystego patyczka.
  • Po całkowitym wystudzeniu wyjmij ciasto ostrożnie z formy.
  • Polej babkę polewą i ozdób kawałkami pomarańczy.

Przygotowanie polewy:

  • Polewę najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby się zsiadła i stała bardziej kremowa.
  • Podgrzać mleko kokosowe, dodać miód i ksylitol. Podgrzewać do rozpuszczenia xylitolu. Odstawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki na 1-2 h, a najlepiej na całą noc.

paleo babka wielkanocna paleo babka wielkanocna

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-04-15 19:14

    Gosiu, dobrze nasmarowałaś i posypałaś mąką formę? Daj jej tez wystygnąć całkowicie. Moja wyszła bez problemu, chociaz tez sie bałam :)

  • Małgorzata Szafert
    2017-04-15 14:41

    Właśnie baba siedzi w piekarniku.Mam pewne wątpliwości jak wyjdzie z formy.

  • Paleo Strefa
    2017-04-13 16:17

    Ania, jest napisane :) 165 C :)

  • Anna Wieczorek
    2017-04-13 16:07

    W jakiej temp.pieczesz.????

  • Marta
    2016-11-02 09:46

    Pani Moniko czym mogę zastąpić xylitolu w przepisie na babkę. Może być miód, jeśli tak to w jakiej ilości?

  • Paleo Strefa
    2016-11-02 19:34

    Marta, ksylitol można zamienić na miód około 1/3 szklanki lub syrop daktylowy tyle samo. Jest jeszcze stevia albo erytrytol ale stevia moim zdaniem niesmaczna a erytrytolu jeszcze nie używałam. Można też użyć około 1/2 szklanki cukru kokosowego. Te proporcje które podaję będą na ciasto dla osób które są przyzwyczajone do małej ilości słodkiego smaku i dla nich bedzie wystarczajaco slodkie ale jesli wolisz, mozesz dodać więcej słodyczy np. 1/2 szklanki miodu lub szklankę cukru kokosowego ale będzie naprawdę słodkie.

  • Magdalena Walczak
    2017-03-28 21:32

    a jaki rozmiar foremki ? :) dziękuje !!

  • Paleo Strefa
    2017-03-28 22:14

    Madziu, standardowa baba :) Nie te malutkie pipki tylko kawał porządnej baby. Duża foremka.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!