1 babka (duża forma)
pieczenie
Składniki
- 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła
- 1 szklanka kakao
- białka z 8 jaj
- żółtka z 8 jaj
- 2 całe jaja
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 100 g ksylitolu
- 1 łyżeczka soli
- miąższ z 1 laski wanilii
- 1 szklanka przesianej mąki kokosowej
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- POLEWA:
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki miodu
- 3 łyżki ksylitolu
Mam dziś dla Was przepis na bardzo prostą i jeszcze smaczniejszą babkę wielkanocną. To chyba najsmaczniejsza paleo babka jaką kiedykolwiek jadłam. Jest lekka, jednocześnie wilgotna i pachnąca świeżą pomarańczą i wanilią. Szybko się ją robi i tak samo szybko znika z kuchni :)
Sprawdzcie tutaj przepisy na inne paleo wypieki, które możecie zaserwować rodzinie na święta. Wcale się nie zorientują, że to paleo :P
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temp. 165C
- W rondelku rozpuść olej kokosowy (zaopatruje się w Akademii Witalności) lub masło, dodaj kakao i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do wystygnięcia
- Ubij białka z octem na sztywną pianę.
- W osobnej misce wymieszaj 2 całe jaja, żółtka, mleko kokosowe, ksylitol, skórkę z pomarańczy sól i wanilię.
- Dodaj kakaowe masło.
- Dodaj mąkę kokosową (używam takiej), sodę i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj białka i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę
- Formę na babkę dobrze wysmaruj tłuszczem i podsyp mąką.
- Wylej ciasto do formy na dużą babkę i piecz 1,15-1,30h, do czystego patyczka.
- Po całkowitym wystudzeniu wyjmij ciasto ostrożnie z formy.
- Polej babkę polewą i ozdób kawałkami pomarańczy.
Przygotowanie polewy:
- Polewę najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby się zsiadła i stała bardziej kremowa.
- Podgrzać mleko kokosowe, dodać miód i ksylitol. Podgrzewać do rozpuszczenia xylitolu. Odstawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki na 1-2 h, a najlepiej na całą noc.
Marta
2016-11-02 09:46
Pani Moniko czym mogę zastąpić xylitolu w przepisie na babkę. Może być miód, jeśli tak to w jakiej ilości?
Paleo Strefa
2016-11-02 19:34
Marta, ksylitol można zamienić na miód około 1/3 szklanki lub syrop daktylowy tyle samo. Jest jeszcze stevia albo erytrytol ale stevia moim zdaniem niesmaczna a erytrytolu jeszcze nie używałam. Można też użyć około 1/2 szklanki cukru kokosowego. Te proporcje które podaję będą na ciasto dla osób które są przyzwyczajone do małej ilości słodkiego smaku i dla nich bedzie wystarczajaco slodkie ale jesli wolisz, mozesz dodać więcej słodyczy np. 1/2 szklanki miodu lub szklankę cukru kokosowego ale będzie naprawdę słodkie.
Magdalena Walczak
2017-03-28 21:32
a jaki rozmiar foremki ? :) dziękuje !!
Paleo Strefa
2017-03-28 22:14
Madziu, standardowa baba :) Nie te malutkie pipki tylko kawał porządnej baby. Duża foremka.
Anna Wieczorek
2017-04-13 16:07
W jakiej temp.pieczesz.????
Paleo Strefa
2017-04-13 16:17
Ania, jest napisane :) 165 C :)
Małgorzata Szafert
2017-04-15 14:41
Właśnie baba siedzi w piekarniku.Mam pewne wątpliwości jak wyjdzie z formy.
Paleo Strefa
2017-04-15 19:14
Gosiu, dobrze nasmarowałaś i posypałaś mąką formę? Daj jej tez wystygnąć całkowicie. Moja wyszła bez problemu, chociaz tez sie bałam :)